Głównej zawartości

Komunikat alertu

Strona internetowa zdrowiewciazy.pl wykorzystuje pliki cookies. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. Użytkownicy strony mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu użytkownika strony. Czytaj więcej o naszej polityce cookies.

Dieta w III trymestrze

W III trymestrze zwiększone zapotrzebowanie na kalorie związane jest z rozwojem i wzrastaniem płodu. Światowa Organizacja Zdrowia określiła dodatkowy wydatek energetyczny na tym etapie ciąży na ok. 300 kcal na dobę.

Jeszcze więcej kalorii w III trymestrze

Według aktualnie obowiązujących polskich norm żywienia wartość energetyczna racji pokarmowej kobiety ciężarnej w III trymestrze zwiększa się o 475 kcal/dobę. Przy określaniu potrzeb energetycznych organizmu kobiety ciężarnej należy uwzględnić takie elementy jak wiek, masę ciała przed ciążą, styl życia, wysiłek fizyczny i rodzaj wykonywanej pracy.

Produkty zbożowe

Podstawowym źródłem energii w diecie powinny być produkty zbożowe (ok. 55-60% dziennego zapotrzebowania kalorycznego). Jeśli u ciężarnej pojawiają się wzdęcia lub zgaga z diety należy wyeliminować produkty takie jak: chleb razowy, zwłaszcza na zakwasie (można zastąpić go pieczywem graham lub pieczywem mieszanym, przygotowanym na drożdżach).

Warzywa i owoce

Warzywa i owoce są głównym źródłem witamin i minerałów, na które zapotrzebowanie w trakcie ciąży znacząco wzrasta. Przy niedostatecznej podaży witaminy D, folianów, jodu, żelaza i cynku może dochodzić do zaburzeń rozwoju płodu, dlatego ważne jest codzienne urozmaicanie diety. W III trymestrze ciąży zaleca się spożywanie 600g warzyw i 400g owoców dziennie. Ze względu na możliwość wystąpienia na początku trzeciego trymestru ciąży objawów takich, jak: pieczenie w żołądku (zgaga), zaparcia, wzdęcia, zaleca się ograniczenie spożycia kwaśnych owoców zawierających znaczne ilości kwasów organicznych (pomarańczy, grejpfrutów, cytryn), warzyw takich jak por, cebula, ogórki kiszone, kapusta kiszona, a także octu dodawanego do sałatek czy ostrej papryki.

Bardzo ważne białko

Ważne miejsce w żywieniu kobiet ciężarnych zajmuje białko, które jest niezbędne do zapewnienia odpowiedniego poziomu syntezy tkanek płodowych, łożyskowych i matczynych oraz metabolizmu płodowego. Według polskich norm żywienia, kobiety ciężarne powinny spożywać białka 1,2 g/kg mc. na dobę, czyli od 54 do 96 g na dobę. Zapotrzebowanie na białko w III trymestrze jest większe niż w I i wynosi 4 porcje, gdzie jedna porcja to np. 1 szklanka mleka, jogurtu, kefiru, 100g sera twarogowego, 2 plastry sera żółtego. Ważna jest także jakość spożywanego białka. Połowę ogólnej ilości dziennego zapotrzebowania na białko, powinno pokrywać białko pełnowartościowe pochodzenia zwierzęcego, którego podstawowym źródłem jest mleko i jego przetwory oraz chude mięso zwierząt (np. drobiu, ryb).

Minerały

Odpowiednia ilość wapnia, zawarta w tych produktach, jest ważna zarówno dla optymalnego rozwoju płodu, przebiegu ciąży, jak i utrzymania dotychczasowej masy kostnej matki. Produkty mięsne zawierają w swoim składzie również żelazo, które chroni przed niedokrwistością. Z kolei tłuste ryby morskie są najlepszym źródłem kwasów DHA, które są uważane za jeden z najważniejszych składników pokarmowych w okresie ciąży i laktacji. DHA jest niezbędny między innymi do prawidłowego rozwoju psychomotorycznego noworodka. Ważne jednak jest, aby sprawdzać jakość ryb, które je ciężarna, ponieważ mogą być zanieczyszczone substancjami toksycznymi.

Tłuszcze

W diecie kobiet ciężarnych tłuszcze powinny pokrywać od 20–35% dobowego zapotrzebowania energetycznego. Spożycie tłuszczów w III trymestrze ciąży powinno wzrosnąć o dodatkowe 11– 18 g/dobę w stosunku do spożycia przed ciążą. Przyszłe mamy powinny głównie spożywać tłuszcze pochodzenia roślinnego zawierające NNKT. Źródłem tych kwasów z rodziny omega-6 są oleje: słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, z wiesiołka, natomiast źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są tłuste ryby takie jak makrela oraz olej rzepakowy, orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chia.

Pamiętajmy o nawodnieniu organizmu

W III trymestrze ciąży kobiecie mogą dokuczać obrzęki pojawiające się głównie na kończynach górnych i dolnych. Prawidłowe nawodnienie organizmu ułatwia usuwanie nadmiaru zgromadzonej wody. W tym celu zaleca się picie wody niegazowanej, lekkich herbat ziołowych oraz soków wykonanych z warzyw i owoców, które wzmacniają diurezę płynów. Nie zaleca się z kolei napoi gazowanych, słodzonych, zawierających kofeinę, ponieważ mogą powodować wzdęcia i zgagę.

Posiłki należy jeść często, ale w niewielkich porcjach (4-5 posiłków dziennie). Powinny być one gotowane, pieczone, duszone, ponieważ w III trymestrze należy stosować dietę lekkostrawną.

Bibliografia:

  • Świątkowska D. Poradnik żywienia kobiet w ciąży. Instytut Matki i Dziecka, Klinika Położnictwa i Ginekologii, Warszawa.
  • Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2012.
  • Krzyszycha R. Zasady żywienia kobiety ciężarnej. Mag Pielęg Położn. 2009; 6: 33–34.
  • Jarosz M. Praktyczny podręcznik dietetyki. Szostak-Węgierek D. Ciąża. Warszawa: Instytut Żywności i Żywienia; 2010: 71–77.
  • Brown A., Avery A. Healthy weight management during pregnancy: what advice and information is being provided. Hum Nutr Diet. 2012; 25(4): 378–387.
  • Wendołowicz A., Stefańska E., Ostrowska L. Żywienie kobiet w okresie ciąży. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2014; 20(3): 341-345.

Fot.: © Martinina - Fotolia.com