Dieta w ciąży
- dr Barbara Szyszkowska, Slim+Fit, Instytut Dietoterapii i Treningu Osobistego - Barbara Szyszkowska
Prozdrowotny styl życia kobiety karmiącej piersią jest kluczowym warunkiem prawidłowego rozwoju jej maleństwa. Dlatego tak ważne jest, aby kobiety w tym okresie egzystencji znały skutki wpływu alkoholu, nikotyny i innych środków psychoaktywnych na organizm ich oraz dziecka.
- dr Barbara Szyszkowska, Slim+Fit, Instytut Dietoterapii i Treningu Osobistego - Barbara Szyszkowska
Na zdrowie kobiety wpływa wiele czynników, w tym: styl życia, środowisko, w którym przebywa, uwarunkowania genetyczne oraz działania służby zdrowia. Na niektóre z tych czynników nie mamy wpływu (np. uwarunkowania genetyczne), jednak to w głównej mierze od tego, jaki styl życia prowadzimy zależy nasze zdrowie i możliwość prawidłowej prokreacji.
- dr Barbara Szyszkowska, Slim+Fit, Instytut Dietoterapii i Treningu Osobistego - Barbara Szyszkowska
Żywienie jest jednym z czynników mających zasadnicze znaczenie dla zdrowia człowieka. Jak wynika z najnowszych badań niektóre składniki pożywienia mają szczególne znaczenie dla płodności mężczyzn. Poza odpowiednią ilością białka, tłuszczów i węglowodanów w diecie, należą do nich m. in. wit. A, C, E, selen, cynk.
- dr Barbara Szyszkowska, Slim+Fit, Instytut Dietoterapii i Treningu Osobistego - Barbara Szyszkowska
Wraz z rozwojem cywilizacji wzrasta ilość kobiet, u których odnotowuje się problemy z płodnością. Na zdrowie kobiety oddziałuje wiele czynników (styl życia, środowisko fizyczne, społeczne i pracy, uwarunkowania genetyczne, opieka medyczna), jednak coraz więcej badań poświęca się wpływowi prawidłowo skomponowanej diety na poprawę funkcjonowania układu rozrodczego kobiet.
- Dr n. med. Anna Wierzbińska-Stępniak, Instytut Medycyny Wsi im. Witolda Chodźki w Lublinie
Prawidłowe odżywianie się jest niezbędnym warunkiem zdrowia człowieka. Ciąża jest szczególnym okresem, w którym wzrasta zapotrzebowanie na liczne mikro- i makroelementy. Dieta stosowana przed zapłodnieniem oraz podczas ciąży powinna zapewnić jak najlepsze warunki rozwoju ciąży.
- dr Barbara Szyszkowska, Slim+Fit, Instytut Dietoterapii i Treningu Osobistego - Barbara Szyszkowska
Decyzja o ciąży powinna być przemyślana i podjęta świadomie. Przyszła mama powinna zadbać o siebie i swoje zdrowie zanim pomyśli o potomstwie. W tym celu powinna zwrócić uwagę na kilka aspektów przedstawionych poniżej.
- dr Barbara Szyszkowska, Slim+Fit, Instytut Dietoterapii i Treningu Osobistego - Barbara Szyszkowska
Obrzęki powstają na skutek nadmiernego gromadzenia się wody w tkankach. Nadmiar płynu gromadzi się zwykle w okolicach nadgarstków i kostek u stóp. Organizm zabezpiecza się w ten sposób na wypadek dużej utraty płynów (w szczególności krwi) podczas porodu. Dodatkową przyczyną występowania obrzęków są zmiany w układzie krwionośnym ciężarnej, ponieważ zwiększa się ilość krążącej krwi o ok. 2,5 l.
- dr Barbara Szyszkowska, Slim+Fit, Instytut Dietoterapii i Treningu Osobistego - Barbara Szyszkowska
U wielu kobiet poranne mdłości i towarzyszące im wymioty są jednym z pierwszych objawów ciąży. Zazwyczaj pojawiają się w pierwszych tygodniach ciąży i trwają do końca pierwszego trymestru. Przyszłe mamy doświadczają nudności głównie rano. Niekiedy zdarza się, że odczucie to towarzyszy kobietom cały dzień lub także w nocy.
- dr Barbara Szyszkowska, Slim+Fit, Instytut Dietoterapii i Treningu Osobistego - Barbara Szyszkowska
Prawidłowo skomponowana dieta kobiety w ciąży powinna jej dostarczać wszystkich potrzebnych składników odżywczych i mineralnych istotnych dla zdrowia przyszłej mamy i jej dziecka. Wiele doniesień naukowych potwierdza, że dobrze ułożona dieta wegetariańska, prowadzona pod kontrolą lekarza i dietetyka, dostarcza organizmowi tyle samo substancji odżywczych i mineralnych co dieta zawierająca mięso.
- dr Barbara Szyszkowska, Slim+Fit, Instytut Dietoterapii i Treningu Osobistego - Barbara Szyszkowska
Żelazo jest niezwykle istotnym mikroelementem, ponieważ pełni kluczową rolę w produkcji erytrocytów w szpiku kostnym. Dzięki niemu organizm ma możliwość wytwarzania hemoglobiny, która transportuje tlen do komórek.